Pepparkaksdeg

När jag testade att göra denna pepparkaksdeg upplevde jag att det var lika gott att ha rumsvarmt smör i som att smälta smöret och blanda allt i en bunke. det funkar lika bra att använda detta recept om barn ska vara med, att inte behöva använda spisen eller om man inte har tillgång till en spis.

Att baka pepparkakor eller pepparkakshus tillhör julen lite extra, det är ljuvligt när pepparkaksdoften sprider sig i huset och kakorna/pepparkakshusen som tillverkas och familjen som är samlad,
Eftersom pepparkakans har en mjuka deg blir det roligare och lekfullt att baka och smaka på degen.
nu är det bara att vara kreativ och använda fantasin, med andra ord att skapa olika former och figurer, så som Hjärtan, stjärnor, djur, träd, eller skapa egna mönster med former, det finns olika former man kan göra med pepparkaksdegen.

Att gör en egen deg är en härlig känsla. det blir mer smak, och en underbar konsistens när man arbetar med degen.
Om man har alla kryddor till degen hemma men inte orkar blanda alla kryddor själv finns det färdiga påsar med pepparkakskryddor att köpa på affären.

När ingredienserna är blandade och degen har gått ihop ska man låta den vila i kylen över natten. Tror inte det är någon som vill baka med en hård deg eller att den spricker när man kavlar ut den.

När pepparkakorna är gräddade och har svalnat kan man dekorera dom med kristyr och strössel eller bara njuta av dom som det är.

Ingredienser

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1 påse pepparkakskryddor
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 st ägg

Gör såhär:

  • Mätt upp alla ingredienser.
  • Lägg det i en skål/bunke.
  • Blanda alla ingredienser.
  • Plasta in degen och lägg i en burk.
  • Förvara degen i kylskåpet över natten.
  • Baka ut pepparkakorna

Bara låta degen vila ett dygn i kylen och baka ut och njuta.

• • •

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.