Knäck
När julen står för dörren och det vankas juletid.
Då kan det vara läge att börja koka knäck. julgodis är nog många som har bakat i sitt hem. knäcken är fantastisk till jul men även till nyår.
Om man inte tål nötter eller inte tycker om, Så är knäcken det perfekta julgodiset att göra när man vill ta bort nötterna eller varför inte smaksätta med olika smaker, så som lakrits, polkagrisar, eller varför inte tuttifrutti extrakt, det är bara fantasin som sätter stopp.
Knäcken är enkel att göra blanda i alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka upp knäcken utan lock, tills termometern visar 124 grader, koka upp knäcken på låg temperatur, Tar ca 15-30 minuter att koka upp smeten så den blir tjock.
När man kokar upp knäcken är det bra att röra om då och då, så att det inte bränns fast eller i värsta fall kockar över.
Hur vet man då att knäcken är färdig om man inte har en termometer, eller om termometern visar fel grader? Jo man kan göra kulprovet, det vill säga att man tar en tesked med knäck från kastrullen och droppar ner i ett glas med kallt vatten, Om man kan man göra en kula i vattnet, med smeten som man droppar i är den klar men kan man inte göra någon kul utan den bara rinner, då behöver den kockas mer.
När man har fått ihop en kula i vattnet,
Då har knäcken kokat klart och då är det bara att smaksätta knäcken med olika smaker eller bland i hackade medel.
Ingredienser:
- Vispgrädde 2 dl.
- Strösocker 2 dl.
- Ljus sirap 2 dl.
- Smör 2 msk.
Gör såhär:
- Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- koka upp på svag värme ca 15-30 minuter.
- osäker om knäcken är klar kan man använda en termometer eller göra kulprovet.
- Blanda i hackad mandel eller annan smak.
- häll i knäcken i formarna och låt stelna i rumstemperatur.
Kul-provet.
droppa i smet i kallt vatten stelnar smeten i vatten knäcken är färdig om man kan göra en kula.
• • •