Mördegskakor
Letar man efter en deg som är lätt och enkel att göra till små kakor, kan jag verkligen rekommenderar mördegen.
Grundreceptet på mördeg går att använda till olika goda småkakor, eller varför inte pajskal till en smarrig paj.
Mördegen är lätt att arbeta och passar hela familjen att baka med, det som kan sätta stopp för bakverken är fantasin som sätter gränser för det kreativa som ska tillverkas.
Med denna deg kan man göra olika sorters kakor, så som brysselkex, schackrutor och syltkakor eller varför inte olika figurer, istället för att göra kakor som finns kan man hitta på egna genom att kavla ut degen och stansa ut cirklar, ovala strö över pärlsocker, nötter eller varför inte spritsa ut kristyr.
vill man ha en mer nötig smak på kakorna kan man blanda i nötter
Om man vill ha en annan smak en vanilj på kakorna kan man använda smak extrakt av olika smaker eller varför inte färga degen till sin favorit färg.
Ät och njut av nybakade kakor till en kopp kaffe eller vad man känner för.
Ingredienser
- 100 gram smör
- 1/5 dl strösocker
- 1/5 tsk vanilj extrakt / 1 tsk vaniljsocker
- 2.5 dl Vetemjöl
- 2 msk Kakao
- 5 droppar valfri hushållsfärg
Gör såhär:
- blanda alla ingredienser i en matberedare/ köksassistent till en fast deg.
- låt vila i kylskåpet 30 min.
- baka ut degen till valfri kaka.
- låt kakorna vila 1 timme i kylskåpet.
- starta ugnen på 175 grader.
- baka ut kakorna i ugnen
Här ger jag 3 stycken tips på vad som kan bakas med mördegen.
Nötkrämskakor Brysselkex Schackrutor
Runda bollar Gör en grop i kakan Klicka i nöt kräm, låt vila 1 timme i kylskåp. Nötkrämkakor
1/5 dl strösocker några droppar hushållsfärg blanda socker och hushållsfärg rulla mördegen i färgade sockret skär degen i skivor, vila i kylskåp 1 timme Brysselkex
2 msk kakao färga hälften degen med kakao rulla två lika långa längder dela på mitten och lägg på varandra, så det bildar schack mönster skär i skivor och vila i kylskåp i 1 timme schackrutor
• • •