Kola
Kola är något som hör till julen. Den sega och smakrika kolan är något extra för både stora och små.
Man smälter smöret först och sedan blandar man i alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, och låt kolan koka upp på svag värme.
Ibland måste man röra om lite då och då så den inte bränns.
Det doftar ljuvligt gott när man kokar upp kolan. Att äta kolan när den precis är gjord och fått stelna till är något som alla borde testa.
Är man osäker och inte vet när kolan är klar, då kan man använda sig av kulprovet.
Jo man gör kulprovet. Det vill säga att man tar en tesked med kolasmet från kastrullen, droppar ner i ett glas med kallt vatten, kan man göra en kula av smeten i vattnet är den klar.
om man inte kan göra en kula, då behöver kola koka lite mer.
När man har fått ihop en kula i vattnet, då har kolan kokat klart.
då är det bara att smaksätta kolan med olika smaker, så som polkagris, blåbär, lakrits eller varför inte apelsin smak.
Man kan ha kolan som den är och inte smaksätta den alls, då blir det vaniljsmak på kolan.
Det behöver inte vara jul eller nyår, för att göra denna sega och goda kola, Det funkar utmärkt att göra kola när som under året. Om man vill ha en fruktigare smak på kolan, Då kan man smaksätta den med äpple, jordgubbar eller varför inte hallonlakrits smak.
Ingredienser
- 100 gram smör.
- 2 dl vispgrädde.
- 3 dl strösocker.
- 1 dl ljus sirap.
- 1 msk vaniljsocker/vanilj extrakt
- 1/2 påse polkagrisar (krossade) om man vill smak sätta kolan.
Gör såhär:
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull
- Blanda i resten av ingredienserna
- Koka upp på låg värme
- Koka upp utan lock till termometern visar 124 grader
- Kolan fortfarande lös testa att göra kul-provet, koktid ca 15-30 minuter
- Om man vill smaka kolan kan man krossa polkagrisarna med en kavel/hammare
- Lägg kolan i en form som är klädd med bakplåtspapper
• • •